Лъчезар Лазаров, автор на учебници по математика

Проверяващи: Сгрешената задача в изпита по математика след VII клас няма да ощети учениците

Коментар в „България сутрин“ – Bulgaria On Air

Преди дни родители на седмокласници алармираха, че в изпита по математика след VII клас има задача със сгрешено условие, което подвежда децата.

Основното объркване за децата е, че в задачата е описан остроъгълен триъгълник, но със зададените параметри излиза, че триъгълникът е тъпоъгълен.

„Задачата е сгрешена, може да оправи по най-лесния начин – да пишат, че триъгълникът е разностранен, а не, че е остроъгълен, тогава всичко е вярно“, коментира в „България сутрин“ Лъчезар Лазаров, който е автор на учебници по математика.

Преподавателят Ваня Захариева пък обясни, че няма риск заради сгрешеното условие учениците да бъдат ощетени.

В разговора участва и родител на седмокласник – Елена Хаджигенова, която изрази възмущението си системната поява на такъв тип грешки:

„От 2010 г. насам няма година, в която да няма грешка – дали в изпитните материали за 7 клас, дали в тези за 12 клас… На какво учим тези деца? Отделно отношението на самите матури към децата е като към престъпници“.

Вижте пълния разговор във видеото:

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2017-05-25/proveryavashti-sgreshenata-zadacha-v-izpita-po-matematika-sled-vii-klas-nyama-da-oshteti-uchenitsite